WANDELVERSLAG

‘Doorheen Het Leen’-wandeling van vrijdag 7 september 2012

Etienne en Agnes vierden op 9 augustus ll. hun gouden bruiloft, werden de 27ste van diezelfde maand lid van onze kring en waren op 7 september reeds twee van de 26 ‘Doorheen Het Leen’-wandelaars. Zij kwamen ervoor helemaal uit Lede. Dat is de echte spirit!

Georges die de wandeling zou leiden was belet en ik heb Christiane en Hugo dan maar een plannetje in hun handen geduwd en schoon gevraagd of zij de groep op sleeptouw wilden nemen. Zij hebben ons deskundig rond het domein geleid; waarvoor wij hen zeer dankbaar waren.
We trokken naast de parking naar Arboretum 2 waar tussen de bloemen en de planten, camelia’s, magnolia’s en rododendrons opvallen. Arboretum 1 zouden we op ’t einde van de wandeling aandoen.

Arboretum 1 en 2  beslaan samen 6 ha met bomen, struiken, bloemen en planten.
Er werd rustig doorheen het arboretum gekuierd, bij ’t verlaten ervan werd overgeschakeld naar een iets grotere stap en versnelling. Eenmaal over de Burggravebeek volgden we rechts Het Lichtend Bospad (de wandelroute is met rode pijltjes aangeduid). Voorbij informatiepunt 5 hielden we rechts aan en liepen de rand van het domein af om tussen de informatiepunten 7 en 8 terug het aangeduide wandelpad te volgen. Aan punt 8 ligt een grote visvijver; het is één van de vijftien vijvers die in het domein verspreid liggen.

Als je weet dat het Belgisch leger hier in 1938 niet alleen tenten maar ook bommen en munitie opsloeg, dan was de aanleg van waterpartijen en brandpaden geen overbodige kost. Toen de militairen in 1972 het munitiedepot ontruimden kocht de provincie de gronden en maakte er Het Leen van.
In 1940 verlieten onze militairen een eerste maal het domein maar ontruimden het niet, ze dumpten de munitie in de vijvers. Zo kwam het dat vooraleer het domein recreatief kon gemaakt worden, de munitie uit de vijvers moest worden opgevist. Anders zou er niet te vissen vallen! We vervolgden onze wandeling tussen de weelderige groei van bomen, planten en struiken. Vooral de zomereiken staan er groots bij. De zon priemde haar laatste zomerstralen door het loverdak om ons pad te verlichten. Langs nog vijvers en oude munitiebunkers, maar geen Arboretum 1, bereikten we de ligweide. Met het lekkere weertje hadden we er gerust een poosje kunnen gaan liggen maar de cafetaria lokte verleidelijk.
Tot onze verrassing werden we daar opgewacht door een haag, of beter gezegd, een struikje supporters dat werd gevormd door Georges uit Eeklo en Omer en Diane uit Maldegem.
Zij waren met de fiets gekomen.

Het was warm en de dorst kwelde. Niets beter dan een fris drankje zou je denken, maar toch werd er nog hete koffie gedronken en warme pannenkoeken gegeten. 
Het werd een geslaagde wandeling, en dat door toedoen van onze gelegenheidsleiders.

                                                                                       

Verslag: Daniël Van Renterghem


 

 

 

©copyright 2008 daniel.verbeke | feedback